Skip to main content

Het is weer die tijd van het jaar, de tijd van het jaarrapport, jaarverslag of annual report. Voor sommige bedrijven een administratief verplicht nummer, voor andere dé gelegenheid om even stil te staan, terug te blikken en het afgelopen jaar in woord, beeld, cijfers én quotes vast te leggen. Jaarrapporten zijn voor deze laatsten een uitgelezen kans om alle stakeholders nog even mee te nemen in het verhaal van de onderneming. De visie én missie, én ook de uitdagingen; de cijfers én ook het HR-beleid; de CEO aan het woord én ook de young potentials; de realisaties van alle afdelingen én een overzicht van teambuildings: alles en iedereen komt aan bod. Een jaarrapport is op deze manier veel meer dan een jaarlijkse historische neerslag van de state of the business, het biedt ook de kans om inzicht te geven in de ‘why’ van het bedrijf.

De ‘purpose’ van de onderneming staat dan ook steeds vaker centraal in de verhaallijn van deze publicaties. Een bepaald slimme keuze omdat je op deze manier je klanten, medewerkers, shareholders en externe relaties kunt meenemen in een groter verhaal, je je toekomstvisie kunt meegeven en vaak ook een link kunt leggen met je sustainability verhaal. Bij echte PDO’s (purpose driven organisaties) is purpose geen vanity statement maar bepaalt het de dagelijkse realiteit en keuzes van al je stakeholders. De purpose van je bedrijf is de reden waarom nu je bestaat en ook in de toekomst relevant zult blijven, waarom je medewerkers elke dag het beste geven van zichzelf, je klanten voor jou kiezen en externe partners weten waar je voor staat en gaat.

Een bedrijf dat dit goed begrepen heeft, is accounting & consulting Moore Belgium. In het jaarrapport dat onlangs gepubliceerd werd, staan ‘gezonde keuzes voor vandaag, morgen en overmorgen’ centraal. Deze purpose wordt met een persoonlijk verhaal uit de doeken gedaan door Chairman Peter Verschelden waarna ook de Moore klanten, medewerkers, shareholders van Moore aansluiten met hun persoonlijke motivatie om voor gezonde zakelijke én persoonlijke keuzes te gaan.

Wil jij de purpose van je bedrijf ook centraal stellen in je (volgende) jaarverslag?

Dan is dit een checklist om mee rekening te houden:

▢ Is je bedrijf truly purpose driven?
▢ Heb je een visie waarbij je bedrijf echt kan bijdragen aan een duurzame toekomst?
▢ Is je purpose verhaal onderbouwd en authentiek neergeschreven?
▢ Is deze purpose geland bij al je stakeholders?
▢ Is de purpose doorgedrongen in je bedrijfsvoering?

Vijf keer ja op dit lijstje?

Dan heb je je topic van je volgend jaarverslag al beet en heb je nog een heel jaar om verhalen, quotes, cijfers en data te verzamelen. En dan komen wij graag langs met een team van journalisten, vormgevers & fotografen om er een state-of-the-art document van te maken.

Leave a Reply